70% от кашкавала е гола вода. Това показа изследване на Центъра

...
70% от кашкавала е гола вода. Това показа изследване на Центъра
Коментари Харесай

Нови потресаващи разкрития за кашкавала! Ето фактите

70% от кашкавала е гола вода. Това сподели изследване на Центъра по биология на храните. От изследваните 10 разнообразни марки от млечния артикул, само три от тях дават отговор на стандарта, написа " Телеграф ".

" Става въпрос за изсъхнало наличие в границите на допустимото от Българския държавен стандарт (БДС), което е над 56%. В останалите 7 проби то е сред 49,7 и 54,5 на 100, другото е вода ", съобщи доктор Сергей Иванов.
-->
Рекордьор по ниско водно наличие е артикул от известна марка, при който процентът стига 61,5%.

Проучването ни откри още, че цената не може да е аршин за качество. Причината е, че измежду марките кашкавал с нараснало водно наличие на цени от 16,50 лева за кило до 29 лв., най-скъпият е и с най-вече течност.

Трите качествени марки кашкавал, които дават отговор на БДС пък костват по 19 и по 26 лв..

За изследването са закупени 10 опаковки с кашкавал, като част от тях са авансово пакетирани в предприятията, а други са нарязани и увити със стреч фолио, върху което са поставени етикети в самия обект. Пробите са закупени от три разнообразни магазина, като проучването е направено директно след закупуване им. Подборът на стоките е изработен на база външен тип и цена.

Резултатите демонстрират, че с изключение на със сиренето, проблем с водното наличие има и при кашкавала, разяснява доктор Иванов. Според него е неприемливо да се оферират артикули с отклонения от качествените индикатори изключително на високи цени.

Не е загадка и че доста български предприятия за произвеждане на млечни артикули внасят доста по-евтините заготовки от Германия и Полша, които се назовават калиата, и ги употребяват като сурогат.

За изработката на кг кашкавал са нужни 10 литра мляко, след което се подсирва и минава през софтуерна обработка. Освен това е наложително този артикул да зрее 60 дни. В комерсиалната мрежа обаче се оферират по-евтини разновидности.

Кашкавалът, създаден по обичайната българска технология, при термична обработка се разтегля на конци, разяснява Иванов. Това е към този момент единственият метод, по който може да се разпознае, само че той персонално не разчита, че и това е индикатор за положително качество. Експертите считат, че имитиращите артикули, в които се влагат и мазнини, в това число и палма, при печене се стопяват и разливат.

Кашкавалът, който се продава сега на пазара, би трябвало да е създаден през януари или в края на декември поради периода на зреенето, който би трябвало да е 60 дни. Тогава млякото струваше 1,25 - 1,30 лева за литър. При нужни 10 кг мляко за кг кашкавал сметката единствено за суровината е 13 лв..

Към тях би трябвало де прибавят сред 4 и 5 лв. за произвеждане, опаковка, логистика, сила и други и сумата набъбва до 17-18 лв. и като сложим Данък добавена стойност, себестойността му става сред 20,40 и 21,50 лв., обясниха експертите.. Оттук нататък цената в магазина зависи от комерсиалните надценки. Ако тя е 20%, то продуктът би трябвало да коства 25-27 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР